Wil jij als toerist in eigen land graag een unieke regio bezoeken: ontdek dan het verrassende Zuid-Friesland! Want in het zuidwesten van Friesland vind je een prachtig waterland, terwijl het zuidoosten een mooie bosrijke omgeving biedt. Er is in Zuid-Friesland genoeg te zien en te bezoeken. Dus of je nu van wandelen, fietsen of met een bromfiets rondtrekken houdt. Friesland is een regio waar vele toeristische pareltjes op je wachten om ontdekt en bezocht te worden!

Verken Friesland via het water

Het zuiden van Friesland is een waterparadijs. Nergens anders in Europa vind je zo’n uitgebreid netwerk van onderling verbonden waterpartijen, bestaande uit onder meer meren, kanalen en sloten. Het gebied trekt niet voor niets jaarlijks duizenden watersporters en vakantiegangers, die dit allemaal graag willen verkennen.

Er zijn veel vaarmogelijkheden in Friesland voor als je er met eigen (zeil-)boot komt of er ter plaatse een vaartuig huurt. Je kunt via een unieke boottocht een aantal van de beroemde Friese elf steden bezoeken. Zoals Sneek, Ijlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum en Bolsward. Dit is een vaarroute die je met alle fraaie historische gebouwen in de pittoreske steden zeker zal verrassen. Plus natuurlijk de mooie natuur waarmee het omringd wordt.

Dit prachtige gebied biedt daarnaast ook tal van watersportfaciliteiten voor elk type watersportliefhebber. Alles is hierbij mogelijk, van zwemmen tot waterskiën en van surfen plus kayakken tot zeilen.

Verken het via de weg

Er is absoluut niets mis aan de gedachte om in de auto te springen om naar Friesland te reizen. Je hoeft het mooie Zuid-Friesland daarna echt niet alleen met de auto te ontdekken. Het is een prachtig gebied die veel beter via (gehuurde) fietsen ontdekt kan worden. Of als je het wenst per scooter, e-chopper of solex. Iets wat ook prima samen met de kinderen gedaan kan worden. Zorg er gewoon voor dat je voor hen de juiste kinderhelmen voor de bromfiets beschikbaar hebt om ze zo optimaal te beschermen.

Er zijn vele bijzondere routes, zoals een veerboot-fietstocht in de Aldegeaster Breken, of de Langwarder Wiele. Of wat dacht je van het Fryske fersepaad, een speciale route in de buurt van Bolsward langs 25 panelen met Friese gedichten. Een weidelandschap route die je met oude terpdorpen kunt combineren. Vergeet ook zeker niet de mogelijkheid om jouw eigen ‘Friese route 66’ te reizen: een trip die vanuit Wijckel naar Lemmer, Sloten en Tjerkgaast gaat.

Verken het via de natuur

Ben jij een echte natuurliefhebber? Dan is Zuid-Friesland een fantastische plek voor jou. Je vindt hier niet alleen de heide bossen van het Drents-Friese Wold, wat op de Hoge Veluwe na, het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland is. Dus een ideale locatie om te wandelen. Maar ook het nationale park De Alde Feanen, wat één van de grootste moerasgebieden in West-Europa is. Dit park is het best toegankelijk via het dorpje Earnewald, dat hier middenin ligt. Je kunt via het bezoekerscentrum in deze plaats allerlei excursies, activiteiten en wandelroutes inplannen.

Zuid-Friesland is een fantastische plek om een lang weekend of je hele vakantie door te brengen! Van de prachtige groene weide- en boslandschappen, de Friese meren tot de pittoreske terpdorpjes en kleine stadjes. De prachtige Friese omgeving met haar vriendelijke Friezen omarmen je het hele jaar door met open armen!