Leuk dorp bij Drachten

Bijzondere bezienswaardigheden

Beetsterzwaag ligt in de buurt van de grotere plaats Drachten in het hart van de Friese Wouden. Beetsterzwaag is een dorp dat bekend staat om haar Adel en rijkdom uit de 18e en 19e eeuw. Overal staan ware monumentale panden die in het oog springen in de mooie bosrijke omgeving. Sfeervolle restaurants als het witte huis zijn bekend in Beetsterzwaag maar ook prachtige boetiek-achtige winkeltjes gevestigd in oude panden.

mooie tuinen
Beetsterzwaag

46 Rijksmonumenten staan over het dorp verspreid. Hotel Lauswolt, voormalige verblijfsplaat van acteur Rutger Hauer zorgde voor heel wat naamsbekendheid van het dorpje. Balkende van het kabinet voerde hier ooit nog besprekingen. In Beetsterzwaag woonde ooit de adellijke familie Lycklama à Nijeholt. Het Oude huis van de familie staat aan de Hoofdstraat, het centrum van het dorp. In de 19e eeuw was dit het royale huis. De mooie tuinen en 19e-eeuwse kassen zijn bewaard gebleven. Het Koetshuis maakt deel uit van het gemeentehuis. Je kunt prachtig wandelen in het mooie Lycklama park achter het gemeentehuis. Een grote tuin die bij de familie hoorde.

Beetsterzwaag

erder liggen er nog prachtige kerkjes die op een terp zijn gebouwd in de omgeving zoals de Hoofdkerk aan de Hoofdstraat nummer 15, daterend uit de 19e eeuw. Wat je verder tussen het groen van de bosrijke omgeving tegen zult komen en mooie oude begraafplaatsen. Een andere eye-catcher is grote revalidatiecentrum wat aan de Hoofdstraat ligt in een prachtig monumentaal pand en is zeker een foto waard.

Beetsterzwaag mooie bosrijke omgeving
kerk

Lyndenstein is gebouwd in 1821 en diende ooit als woonhuis voor Frans Godard Baron Boelens Lynden van Opsterland. In 1914 ging het gebouw als kinderziekenhuis dienen. Nu dient het als hoofdkantoor van Revalidatie Friesland. Aan de Hoofdstraat 17 ligt het oude voormalige gemeentehuis. Oude Burgemeester Grietenij van Opsterland woonde daar en vanaf 1851 diende het pand als gemeentehuis. Tegenwoordig is er een kunstgalerij in het pand gevestigd. Ook huize Bordena is een bekend pand in het dorp. Het huis van de historische patriciërsfamilie, die rijkdom vergaarden door erfenissen, goede huwelijken en turfwinning. Momenteel dient het pand als rijksmonument.