Intermittent fasting is een manier van eten die de laatste jaren een enorme opmars heeft gemaakt in populariteit. Bij deze manier van eten zijn er geen restricties voor wat je mag eten, maar juist voor wanneer je mag eten. Hierbij vast je een aantal uur op een dag, wat voor een hoop positieve effecten kan zorgen. Er zijn verschillende schema’s voor intermittent fasting, waarvan je verschillende methoden vindt. Ben jij benieuwd geworden naar deze wijze van eten? Lees dan verder, want wij hebben de zes grootste voordelen van vasten op een rijtje gezet.

1. Het kan je helpen om af te vallen

Eén van de meest voor de hand liggende redenen om te vasten is het feit dat het kan helpen om af te vallen. Vasten betekent namelijk in de meeste gevallen dat je minder calorieën binnen krijgt, aangezien je minder maaltijden eet. Ook versnelt je metabolisme na een tijdje vasten, waardoor je de calorieën dus sneller verbrandt. Het fijne aan afvallen via vasten is dat je in principe geen specifieke voedingsgroepen uit je dieet hoeft te halen, dus je kunt nog steeds alles eten wat je wil.

2. Het heeft anti-aging effecten

Hoewel het nog niet 100% is bewezen, zijn er veel factoren die erop wijzen dat vasten levensverlengende effecten heeft. Dit is onderzocht op ratten, die onderzoekers om de dag hebben laten vasten. Van de ratten die de onderzoekers lieten vasten, leefde meer dan 80% langer dan normaal. Het is dus geen bewezen feit, maar er is wel een grote kans dat vasten anti-aging effecten kan hebben.

3. Het kan de hersenfunctie verbeteren

Uit onderzoek is aangetoond dat vasten effect heeft op verschillende stofwisselingsprocessen in het lichaam. Een aantal van deze processen heeft ook invloed op de hersenen. Vasten helpt onder andere bij het reduceren van oxidatieve stress en het verhelpen van ontstekingen. Daarnaast toont onderzoek op ratten aan dat vasten de groei van zenuwcellen in de hersenen aanspoort, wat een positief effect heeft op de hersenfunctie.

4. Het vermindert kans op diabetes type 2

Naast dat vasten een positief effect heeft op de hersenfunctie, vermindert het ook de kans op diabetes type 2. Diabetes type 2 komt tegenwoordig veel voor en wordt vooral veroorzaakt door een verhoogde insulineweerstand en verhoogde bloedsuikerspiegel. Door te doen aan intermittend fasting, wordt het lichaam geholpen deze insulineweerstand en bloedsuikerspiegel op peil te houden. Voor mensen die genetisch meer kans hebben op diabetes type 2, is ook uit onderzoek gebleken dat vasten hier tegen kan beschermen.

5. Het kan helpen kanker te voorkomen

Door de positieve effecten die vasten heeft op de stofwisseling, kan dit ook helpen om kanker te voorkomen. Onderzoek bij dieren onderbouwt dit, maar bij mensen is er nog niet genoeg onderzoek gedaan om definitieve uitspraken te kunnen doen. Naast dat vasten kan helpen kanker te voorkomen, kan vasten de bijwerkingen van chemotherapie verminderen.

6. Het kan helpen alzheimer te voorkomen

Door te vasten, wordt het lichaam geholpen beschadigde cellen op te bouwen. Dit zorgt in veel gevallen voor de positieve effecten van vasten, waaronder het helpen voorkomen van de ziekte alzheimer. Bovendien zorgt vasten er niet alleen voor dat de ziekte beter voorkomen wordt, maar ook dat de symptomen van Alzheimer verminderen.

7. Het is goed voor je hart

Er zijn een aantal factoren die bijdragen aan hart- en vaatziekten, waaronder het cholesterolgehalte, bloedsuikerspiegel, bloed triglyceriden en ontstekingen. Vasten kan een grote invloed hebben op deze factoren. Hoewel onderzoek dat hiernaar gedaan is verricht is op dieren, zijn de resultaten veelbelovend voor mensen.